Skip to main content

Thuisgroep 22-26 oktober 2024

Spreker: Jan Martijn Abrahamse

Je bekijkt een toolbox van één van onze thuisgroepen. Als gemeente vinden we het belangrijk om samen te leren leven als Jezus. Dat doen we o.a. in thuisgroepen. Maak je daar nog géén deel van uit? Mail naar thuisgroep@opdoortocht.nl

Was je niet in de dienst? Dan kun je deze hier terugkijken!

Dit heb je nodig:

  • Bijbel

  • laptop / telefoon

  • pen & papier

GEBED & WELKOM (5)

  • Laat 1 persoon de avond openen met gebed
GEBED & WELKOM

CHECK-IN (10)

Bestaat je groep uit 7 of meer personen? Deel de groep dan op in groepjes van 3 a 4 personen (benoem hoeveel tijd je hiervoor neemt, kom daarna weer bij elkaar als groep).  

  • Is er een lied wat jou bij is gebleven uit de afgelopen week?
  • Hoe was je dag/week? Wat waren mooie en/of moeilijke momenten en hoe heb je God hierbij betrokken?
CHECK-IN

LEES & VERKEN | Verken met elkaar het tekstgedeelte (15) 

De preek ging over Jesaja 6:1-13, vanavond focussen we op verzen 1-8.
Lees met elkaar het tekstgedeelte van de preek.

Jesaja 6 | BGT

Jesaja ziet de Heer

[1] In het jaar dat koning Uzzia stierf, zag ik de Heer. Hij zat op een hoge troon. De onderkant van zijn mantel vulde de hele tempel. [2] Boven hem stonden engelen. Die engelen hadden allemaal zes vleugels. Twee vleugels om hun gezicht te bedekken. Twee vleugels om hun lichaam te bedekken. En twee vleugels om te kunnen vliegen. [3] De engelen riepen tegen elkaar: ‘Heilig is hij, heilig! Heilig is de machtige Heer! Overal op de aarde kun je zien hoe machtig hij is!’ [4] De engelen riepen zo hard dat de deuren van de tempel begonnen te schudden. En overal in de tempel was rook. 

Jesaja denkt dat hij moet zwijgen

[5] Toen werd ik bang en ik schreeuwde: ‘Vanaf nu moet ik zwijgen! Ik mag niet meer spreken als profeet. Want ik heb met mijn eigen ogen de machtige Heer gezien, onze koning. En dat mag niet, want ik ben schuldig. Ik doe verkeerde dingen, net als de mensen om mij heen.’ [6] Maar één van de engelen pakte met een tang een gloeiend kooltje van het altaar. Hij vloog met dat kooltje naar me toe, [7] en raakte daarmee mijn lippen aan. Toen zei hij: ‘Nu ben je niet meer schuldig. Alles wat je verkeerd gedaan hebt, is je vergeven.’

De Heer stuurt Jesaja naar zijn volk

[8] Toen hoorde ik de stem van de Heer. Hij zei: ‘Wie zal ik naar mijn volk sturen? Wie kan er namens mij spreken?’ En ik zei: ‘Ik! U kunt mij sturen.’ [9] De Heer zei: ‘Dit moet je tegen het volk zeggen: ‘Jullie moeten goed luisteren, ook al zullen jullie mijn woorden niet begrijpen. Jullie moeten goed kijken, ook al zullen jullie niet zien wat ik bedoel.’ [10] Jesaja, jij moet ervoor zorgen dat het volk niet zal begrijpen wat je zegt. Zorg ervoor dat hun oren en ogen dichtzitten. Zodat ze niets kunnen zien en niets kunnen horen. En zorg ervoor dat hun hart koud en hard is. Zodat ze niets meer voelen en mijn woorden hen niet raken. Ze zullen niet naar mij terug willen gaan, ze zullen niet beter gaan leven.’ 

De Heer zal de mensen uit het land weghalen

[11] Ik vroeg aan de Heer: ‘Hoe lang moet ik zo tegen hen blijven spreken?’ De Heer zei: ‘Totdat de steden in het land verlaten zijn en de huizen leeg zijn. Totdat er niemand meer woont en het hele land verwoest is. [12] Want ik, de Heer, zal de mensen uit het land weghalen. Het hele land zal leeg en verlaten zijn. [13] Misschien blijft er nog een kleine groep mensen over. Maar ook die mensen verdwijnen, ze zullen door vuur vernietigd worden. Uiteindelijk zal er maar een heel kleine groep overblijven. Net zoals van een boom alleen de wortels overblijven. En met die mensen zal ik opnieuw beginnen.’

  • Lees verzen 1-4 nogmaals. Probeer je het eens in te beelden dat jij de tempel (of de GHK) binnenstapt en ziet wat hier staat. Als het helpt, doe dan even je ogen dicht.
    • Wat zegt dit jou over God?
    • Komt dit overeen met hoe jij God ziet?

  • Welke reactie heeft Jesaja op dit visioen?
    • Hoe zou jij reageren in die situatie?
LEES & VERKEN

VERDIEP | Verdiep en deel waar en hoe dit jouw leven raakt (35) 

Bestaat je groep uit 7 of meer personen? Deel de groep dan op in groepjes van 3 à 4 personen. (Benoem hoeveel tijd je hiervoor neemt, kom daarna weer bij elkaar als gehele groep). 

Afgelopen zomer heeft Peter ons meegenomen in Exodus 34, waar God zichzelf aan Mozes laat zien en zegt wie Hij is (dienstenserie ‘What’s in a name?’). Lees eventueel Exodus 33:18-23 en 34:5-7.

  • Welke overeenkomsten tussen de twee teksten vinden jullie? Print eventueel van tevoren beide teksten uit op verschillende papieren en markeer daarop de overeenkomsten.

Eén van de overeenkomsten is de volgende. God vertelt Mozes dat hij Zijn gezicht niet mag zien, omdat hij anders zou sterven. Jesaja is bang dat hem datzelfde gebeurt nu hij dit visioen heeft. Jezus heeft hierin een wezenlijk verschil gemaakt. Doordat Jezus aan het kruis is gegaan voor onze zonden, zijn wij gereinigd van wat wij verkeerd hebben gedaan. Lees hierbij de twee teksten uit Hebreeën (Hebreeën 4:14-16 en 10:19-22, ze staan ook hieronder).

Hebreeën 4 NBV

[14] Laten we vasthouden aan het geloof dat we belijden: we hebben een verheven hogepriester die de hemel is binnengegaan – Jezus, de Zoon van God. [15] Onze hogepriester kan volledig meevoelen met onze zwakheden. Hij heeft alle beproevingen net zo ondergaan als wij. Alleen, gezondigd heeft hij niet. [16] We kunnen dus vol vertrouwen naderen tot de troon van de genadige God. Daar zullen we barmhartig en genadig behandeld worden en op de juiste tijd hulp ontvangen.

Hebreeën 10 BGT

[19-20] Vrienden, we kunnen vol vertrouwen de ware heilige tent van God binnengaan. Jezus heeft dat voor ons mogelijk gemaakt met zijn bloed. Door zijn dood maakte hij voor ons de weg vrij. Daardoor kunnen wij nu bij God komen. [21] Want Jezus is onze hogepriester in de hemel.

[22] Laten we dus naar God toe gaan, vol vertrouwen in hem, en met een groot geloof. Want dankzij het offer dat Christus gebracht heeft, is al het kwaad uit ons hart verdwenen. En bij onze doop is ons lichaam helemaal rein geworden.

  • Mozes en Jesaja zijn beide onder de indruk van de heiligheid van God. In hoeverre speelt dit een rol in jouw leven?
  • Wat vind je ervan dat Jezus ervoor heeft gezorgd dat we dicht bij God mogen komen?
  • Voel jij je (soms) belemmerd om alles bij God te brengen in gebed? Zo ja, wat zit je in de weg?

Nadat Jesaja’s lippen gereinigd zijn, staat hij klaar om Gods woorden aan het volk te vertellen. Jij bent ook gereinigd en in staat gesteld om taken te doen die God voor jou bedacht heeft (Efeze 2:10).

  • Wat zijn taken (of talenten) die God jou gegeven heeft denk je?
  • Hoe is dat zichtbaar in je leven, welke “werken” mag jij doen in het leven? En op welke plek of met wie? (thuis, familie, vriendschappen, werk, kerk etc.)
VERDIEP

AFRONDING (20)

Dank met elkaar voor de dingen die je van de Bijbel en elkaar hebt mogen leren. Mochten er belemmeringen genoemd zijn om tot God te bidden, bid dan voor elkaar of God ze weg wil nemen. Zegen elkaar in de taken die jullie doen of willen doen.

Afronding