Skip to main content

Wat zijn Baptisten?

In vrijwel elk land ter wereld zijn baptistengemeenten te vinden, dus ook in Nederland. Baptisten komen o.a. voort uit de reformatie en maken deel uit van de zogeheten ‘vrije kerken’, waar ook veel evangelische- en pinkstergemeenten bij horen. Voor kerken uit deze richting is de kerk niet een aanwijsbaar gebouw, maar een groep gelovigen die zich toewijden aan Jezus, elkaar en Gods missie in deze wereld.

Baptisten zijn genoemd naar de doop, maar het draait bij baptisten eigenlijk eerst om de vraag naar de kerk. Wie horen daar eigenlijk bij? Voor baptisten heeft dat alles te maken met het willen volgen van Jezus. Wie Hem wil leren kennen en volgen, laat zich bij ons dopen en wordt daarmee deel van de gemeente. In onze kerk worden om die reden dus geen baby’s of kleine kinderen gedoopt.

In Op Doortocht is iedereen gelijk en werkt iedereen mee in Gods missie. We kennen dus geen organogrammen met bisschoppen, priesters en pastores die gezag uitoefenen, maar geloven dat iedere gelovige in staat is te onderscheiden wat Jezus van ons vraagt. Dit merk je doordat belangrijke beslissingen in Op Doortocht door de hele gemeente worden genomen. Deel uitmaken van een baptistengemeente vraagt dus ook om toewijding. Wie deel uitmaakt van onze gemeente herkent zich in het verlangen om samen te leren leven als Jezus. Kortom: we zijn een kerk van discipelen.

Dat wil niet zeggen dat wij een kerk zijn die gevuld is met superchristenen of heilige boontjes. Onder ons zitten ook zoekers, twijfelaars en mensen die grote vragen stellen aan het christelijk geloof. Maar wat ons samen brengt, is het verlangen om te ontdekken wie Jezus is en hoe we Hem kunnen volgen. Lijkt het je interessant om daar eens aan mee te doen? Overweeg om vrijblijvend onze kenninsmakingscursus te volgen!

Op Doortocht maakt onderdeel uit van kerkverband Unie-ABC en is aangesloten bij MissieNederland. Als exact wilt weten waar wij in geloven, kijk dan even bij ‘Wat wij geloven’.