Skip to main content

Thuisgroep 19 – 25 november 2023

Dienstenserie: Meer dan maakbaar

Je bekijkt een toolbox van één van onze thuisgroepen. Als gemeente vinden we het belangrijk om samen te leren leven als Jezus. Dat doen we o.a. in thuisgroepen. Maak je daar nog géén deel van uit? Mail naar thuisgroep@opdoortocht.nl

Was je niet in de dienst? Dan kun je deze hier terugkijken!

Dit heb je nodig:

 • Bijbel

 • laptop / telefoon

 • pen & papier

GEBED & WELKOM (5)

Start de ontmoeting met welkom en gebed.

GEBED & WELKOM

CHECK-IN (10)

Bestaat je groep uit 7 of meer personen? Deel de groep dan op in groepjes van 3 a 4 personen (benoem hoeveel tijd je hiervoor neemt, kom daarna weer bij elkaar als groep).  

 • Wat maakte je afgelopen week bijzonder en waarom?
 • Wat heb jij nodig om met aandacht in deze ontmoeting te zijn?
CHECK-IN

LEES & VERKEN | Verken met elkaar het tekstgedeelte (20) 

Lees Psalm 6

1 Voor de koorleider. Bij snarenspel, op de wijs van De achtste. Een psalm van David. 2 HEER, straf mij niet in uw woede, tuchtig mij niet in uw toorn. 3 Heb erbarmen, HEER, want ik kwijn weg. Genees mij, HEER, ik ben doodsbang, 4 ik vrees voor mijn leven. Hoe lang, HEER, moet ik nog wachten? 5 Keer terug, HEER, spaar toch mijn leven, toon mij uw trouw en red mij. 6 Want doden noemen uw naam niet meer, wie in het dodenrijk kan U nog loven? 7 Moe ben ik van zuchten, elke nacht is mijn kussen nat, mijn bed doorweekt van tranen. 8 Mijn ogen zijn gezwollen van verdriet, dof door alles wat mij benauwt. 9 Weg van mij, kwaadwilligen! De HEER hoort hoe luid ik ween, 10 de HEER hoort mijn roep om erbarmen, de HEER neemt mijn smeekbede aan. 11 Beschaamd en doodsbang keren mijn vijanden om, in een oogwenk met schande bedekt.

 • Lees samen hardop psalm 6, bijvoorbeeld om beurten een regel.
 • Welke woorden vallen je op? Welke emoties?
 • Wat lees je over de relatie tussen de psalmist (David) en God?
 • Wat las je al eens in de Bijbel over de relatie van David & God dat je herkent/ kan relateren aan de woorden en emoties in deze psalm?
LEES & VERKEN

VERDIEP | Verdiep en deel waar en hoe dit jouw leven raakt (30) 

Bestaat je groep uit 7 of meer personen? Deel de groep dan op in groepjes van 3 à 4 personen. (Benoem hoeveel tijd je hiervoor neemt, kom daarna weer bij elkaar als gehele groep). 

In psalm 6 roept de schrijver naar God om erbarmen. We lezen over schuld, angst, moeheid, verdriet en meer. Een smeekbede om leven in een wanhopige situatie.

 • Herken je momenten uit je eigen leven die deze gevoelens met zich meebrengen?
 • Hoe raakt dit voor jou het thema “meer dan maakbaar”?

De psalmist roept het uit naar God.

 • (Hoe) Uit jij je naar God als je wanhopig bent? Als je je schuldig voelt, strijd, of angstig bent?
 • Deel je je eerlijke emoties met God? Je worstelingen, schuldgevoelens, dat wat je niet begrijpt?

De roep, de smeekbede, God hoort het en neemt het aan (vers 9).

 • Heb je zelf wel eens ervaren dat God je hoort als je het uitroept?
 • Wat leer jij uit deze psalm over hoe God reageert op smeekbedes?
 • Wat doet de reactie van God in de situatie van de psalmist?
 • Waar hoop je op voor je eigen leven met wat je leert uit deze psalm?

Een lied dat het zoeken naar hoop te midden van schuldgevoel, angst, pijn, vergankelijkheid beschrijft is “hurt” gezongen door Johny Cash. Wat is voor jou een lied dat de wanhoop in het leven omschrijft?

VERDIEP

AFRONDING (20)

De HEER hoort hoe luid ik ween, 10 de HEER hoort mijn roep om erbarmen, de HEER neemt mijn smeekbede aan..

Sluit de avond af. Deel wanneer je wilt in de groep waar je de roep van psalm 6 herkent in jezelf. Of neem het in gedachten.

Bid samen het volgende:

Spreek samen uit
Onze Vader, die in de hemel is, Heilig is uw naam.  
U kent ons hart, waar het zoekt, schuld, pijn of verdriet voelt.
Heer we leggen het bij U neer.
In dit moment van stilte, roept ons hart naar U

Wees samen een minuut stil en deel de eerlijke roep van je hart met God

Spreek samen uit
Heer ontferm U over ons.
Vergeef ons, genees ons, help ons.
Dank U dat U onze roep hoort.
We bidden tot U in Jezus naam, Amen

Afronding