Skip to main content

Thuisgroep 3-9 november 2024

Dienst: Je hoeft niet bang te zijn – David Bouwman

Je bekijkt een toolbox van één van onze thuisgroepen. Als gemeente vinden we het belangrijk om samen te leren leven als Jezus. Dat doen we o.a. in thuisgroepen. Maak je daar nog géén deel van uit? Mail naar thuisgroep@opdoortocht.nl

Was je niet in de dienst? Dan kun je deze hier terugkijken!

Dit heb je nodig:

  • Bijbel

  • laptop / telefoon

  • pen & papier

GEBED & WELKOM (5)

Welkom bij de thuisgroep! Vandaag staan we stil bij de liefde van God zoals Johannes dat in zijn eerste brief heeft opgetekend. We staan erbij stil dat we niet in angst hoeven te leven, maar dat Gods liefde angst overwint.

GEBED & WELKOM

CHECK-IN (10)

Bestaat je groep uit 7 of meer personen? Deel de groep dan op in groepjes van 3 a 4 personen (benoem hoeveel tijd je hiervoor neemt, kom daarna weer bij elkaar als groep).  

  • Hoe zit je erbij? Wat heb je (van de anderen) nodig om je te kunnen richten op wat God je wil geven?
  • Waarvoor was je vroeger als kind het meest bang? Wat heeft je geholpen om daar mee om te gaan?
  • Schrijf op waar je je nu het meest zorgen over maakt of anders gezegd: waar ben je nu het meest bang voor? Lees je antwoord voor en leg dat in het midden. Lees vervolgens hardop Psalm 13 en wees na elk vers even stil.
CHECK-IN

LEES & VERKEN | Verken met elkaar het tekstgedeelte (15) 

1 Johannes 4 | 14-20

 14 En we hebben zelf gezien waarvan we nu getuigen: dat de Vader zijn Zoon gezonden heeft als redder van de wereld. 15 Als iemand belijdt dat Jezus de Zoon van God is, blijft God in hem en blijft hij in God. 16 Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is liefde. Wie in de liefde blijft, blijft in God, en God blijft in hem. 17 Zo is de liefde bij ons tot volmaaktheid gekomen, en daardoor kunnen we op de dag van het oordeel vol vertrouwen zijn, want hoewel wij nog in deze wereld zijn, zijn we als Jezus. 18 De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de liefde niet tot volmaaktheid gekomen. 19 Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft liefgehad.  20 Als iemand zegt: ‘Ik heb God lief,’ maar hij haat zijn broeder of zuster, is hij een leugenaar. Want iemand kan onmogelijk God, die hij nooit gezien heeft, liefhebben als hij de ander, die hij wel ziet, niet liefheeft. 

  • Johannes vertelt kort het evangelie in de tekst. Wat is het evangelie dat hij geeft?
  • Welke voorwaarden worden er in de tekst genoemd om in Gods volmaakte liefde te komen?
  • Wat vertelt Johannes zelf over hoe Hij God ervaart in relatie tot Gods liefde? Herken je dit uit zijn evangelie? Waarom is dit volgens Johannes een belangrijke remedie tegen angst?
  • Wat lees je over je medemens liefhebben? Waarom kan je als volgeling van Jezus niet zeggen: “ik heb God lief” en tegelijk een medemens haten (vs 20)?
  • Welk gedachte uit dit tekstgedeelte spreekt je het meest aan en waarom?
  • Stel je wilt dit gedeelte in je eigen woorden uitleggen aan je niet-christelijke collega, buurman/buurvrouw of studiegenoot, hoe zou dat klinken?
LEES & VERKEN

VERDIEP | Verdiep en deel waar en hoe dit jouw leven raakt (35) 

Bestaat je groep uit 7 of meer personen? Deel de groep dan op in groepjes van 3 à 4 personen. (Benoem hoeveel tijd je hiervoor neemt, kom daarna weer bij elkaar als gehele groep). 

De brieven van Johannes zijn na zijn evangelie geschreven. Waarschijnlijk heeft Johannes voor de Joodse opstand in 70 n. Chr. zijn evangelie geschreven en pas daarna zo rond 90 n. Chr. zijn eerste brief. Johannes spreekt in de brief zijn volgelingen aan die vervolgd werden en legt hen nogmaals zijn evangelie uit.

Meerdere verzen uit de eerste brief van Johannes sluiten prachtig aan bij zijn evangelie. Het is echt boeiend om ze in je eigen tijd eens naast elkaar te lezen. Is Johannes er ook voor ons in geslaagd om zijn boodschap helder uit te leggen?

In dit gedeelte komen grote thema’s uit het leven van een mens samen. Liefde én angst. We verlangen van nature naar liefde en een leven zonder angst. Als je om je heen kijkt lijkt het wel dat de liefde steeds meer bekoelt en de angst toeneemt. Ieder gaat daar verschillend mee om. Hoe kunnen we hierin leren leven als Jezus?

Bespreek met elkaar de volgende vragen en wissel je ervaring uit:

  1. Zie jij een link tussen afnemende liefde en toenemende angst? Kan en wil je een voorbeeld uit je eigen leven delen?
  2. In de preek haalde David Henry Nouwen aan, die zei: “ongetemde angst kan een wrede tiran worden.” herken je dit?
  3. Ben jij wel eens bang voor God of ken jij mensen die bang zijn voor God?
  4. Hoe kan God echt kennen invloed hebben op angst denk je?
  5. Zou God en Zijn liefde beter kennen verschil kunnen maken voor angsten/zorgen in jouw leven? Denk aan wat je aan het begin van de avond opgeschreven hebt.
VERDIEP

AFRONDING (20)

We hebben met elkaar stilgestaan bij de liefde van God vanuit de eerste brief van Johannes. We hebben nagedacht over ‘liefde’, ‘angst en oordeel’ en herstel.

  • Pak de briefjes erbij die je hebt opgesteld in de Check-in.
  • Schrijf er een bijpassende gebedsvraag/ dankpunt bij.
  • Voeg de kaartjes samen en pak één-voor-één een briefje van een ander.
  • Bid daarna voor diegene op je briefje en blijf dit de komende twee weken doen.
Afronding